sambalserai

Saluran Informasi Anda

Responsive Ads Here

Thursday, 7 April 2016

Pelan Internet 4G LTE Termurah Laju RM10 Sebulan, 20GB Dari Webe TM-P1

Mesti ramai lagi tidak kenal dengan pelan internet simkad Webe. Webe adalah servis 4G LTE yang diperkenalkan oleh P1 dan Telekom Malaysia. Ia akan mula dipasarkan dalam bulan April ni, tahun 2016. Maklumat terperinci mengenai Webe belum lagi dikenalpasti. 

Namun P1 dipercayai akan memperkenalkan pelan postpaid pada hanya RM10 sebulan dengan 20GB data, 1000 minit suara, dan 1000 SMS. Kedengaran sangat mengujakan bukan? Apapun semua maklumat ini belum dipastikan lagi.



                                       
RM10 untuk data 20GB memang sangat sangat murah. Mana lagi nak cari yang seumpamanya. Kalau saya guna Celcom, RM10 tu saya hanya boleh dapat 500mb data internet, tak termasuk internet burung hantu lah. Kalau nak internet free tu kita kena jadi burung hantu dulu baru dapat guna. Kalau jadi manusia biasa ni memang tak layaklah jawabnya. Hari-hari jadi burung hantu tak tahan juga kan? Lainlah kalau sudah dilahirkan sebagai burung hantu.

Kalau Digi tu, RM7 tu boleh dapat data 350mb saja. Kalau RM15 dapat data 900mb saja, tak sampai 1 GB pun. Macam kedekut pula alang-alang 900mb. Bagi saya kadar internet di Malaysia ni memang sangat mahal dan agak membebankan. Kalau yang paling murah tu pun kita hanya dapat guna Whatsapp dan yang simple-simple saja. Kalau nak online tu memang tak dapat bertahan lama.

Oppsss! Saya terlanjur pula bercerita tentang keburukan data plan telco lain. Saya tadi bercerita data plan untuk simkad prepaid. Kalau postpaid tu saya tak tahu..huhu..dah lama tak follow dan dah lama tak guna.
Okay. Berbalik kepada kisah servis 4G dari Webe.

Menurut satu sumber, P1 dan TM telah memeterai perjanjian dengan Celcom dan Webe akan menggunakan jaringan Celcom di seluruh negara. Jika selama ini telco-telco gergasi seperti Celcom, Digi, Maxis dan Umobile sahaja yang kita dengar, tak lama lagi kita akan diperkenalkan dengan Webe yang dijangka akan memberi saingan sengit kepada telco sedia ada. Mudah-mudahan servisnya lebih mantap dan memihak kepada pengguna.

Melihat pada gambar simkad, yang kelihatan hanyalah jenama Webe. Tidak kelihatan nama Telekom Malaysia atau P1. Jika kita lihat, dengan simkad tersebut kita boleh memasukkannya ke dalam phone saja dan boleh berhubung dengan orang lain.

Berdasarkan maklumat online, Webe dijangka akan dilancarkan pada 13 April 2016. Kita berharaplah agar pelan tersebut menjadi kenyataan. Tapi jangan berharap terlalu tinggi, takut nanti kecewa yang teramat sangat pula.

Untuk pengetahuan anda semua, Webe sebelum ini adalah sebuah website komuniti dan ia tiada kena mengena dengan simkad.

Semoga dengan wujudnya servis baru ini, pelan internet di Malaysia menjadi lebih mampu dimiliki dan servisnya juga lebih baik. Ketika ini internet di Malaysia ni boleh dikatakan lebih slow dan mahal berbanding kebanyakan negara lain. Huhuu..

No comments:

Post a Comment