sambalserai

Saluran Informasi Anda

Responsive Ads Here

Thursday, 1 November 2018

Jana Pasif Income Dengan Menggunakan Apps Game

Tawaran Ebook Buat Apps Game terhad. Siapa cepat dia dapat. Sila dapatkan sebelum tawaran luput.

Saya pasti ramai di antara pembaca di sini yang pernah bermain sekurang-kurangnya satu aplikasi game. Antara aplikasi game yang biasa kita dengar adalah Angry Bird, Pou, dan Candy Crush. Saya sendiri pernah bermain semua ni. Tapi saya bukanlah pemain tegar ya..

Tahukah anda developer yang membangunkan game ini sebenarnya menjana pendapatan setiap hari? Game simple jer dan aplikasi tu dibuat sekali sahaja. Tetapi mereka hari-hari menjana income pasif. Bijak bukan?

Baru-baru ini ada developer Malaysia yang baru sahaja menyiapkan satu ebook yang mengajar cara untuk membina aplikasi game telefon dari mula hingga habis, sehingga anda boleh menjana pendapatan.


Ebook Rahsia Buat Apps Game mengandungi 10 Module. 

Modul 1: Pengenalan
Modul 2: Game Pertama
Modul 3: Game Kedua
Modul 4: Game Ketiga
Modul 5: Iklan Google
Modul 6: Download APK & Media Graphic
Modul 7 & 8: Download Akaun Playstore &  Upload Apps di Playstore
Modul 9: Tips & Tricks
Modul 10: Pantang Larang


Inilah kesemua modul yang akan anda pelajari setelah anda membeli Ebook Rahsia Buat Apps Game.

Sesiapa pun boleh buat aplikasi game ni yang penting anda ada semangat ingin buat duit dan ingin belajar. Jangan risau, anda tidak perlu tahu coding, tidak perlu tahu perkara teknikal pun. Semua cara ada diterangkan. 

So apa tunggu lagi...klik sini untuk daftar sekarang!


P/S: TAWARAN ADALAH TERHAD. SIAPA CEPAT DIA DAPAT. KALAU LAMBAT HARGA NAIK BERKALI GANDA.



Ini adalah contoh Apps Game untuk pembelajaran kanak-kanak di dalam bahasa Inggeris yang telah saya buat untuk pengguna Android.

Sila klik pada imej di bawah untuk cuba bermain.






Friday, 26 October 2018

Jawatan Kosong Part Time Data Entry di Kuala Lumpur


Di Malaysia ni memang ramai yang minat bekerja di dalam bidang data entry. Kelayakan untuk bekerja sebagai data entry clerk juga tidak tinggi. Kebiasannya syarikat hanya memerlukan seseorang yang tahu menggunakan komputer dan berkemampuan untuk fokus pada kerja. Ini kerana anda dikehendaki untuk memasukkan data penting menggunakan computer.

Antara kebaikan bekerja sebagai data entry staff adalah kebarangkalian anda bekerja dari hari Isnin-Jumaat adalah tinggi. Selain itu persekitaran kerja juga lebih selesa dan kebanyakan masa anda hanya fokus pada kerja anda sahaja.

part time data entry

Senarai jawatan kosong data entry di Kuala Lumpur:

Agency Pekerjaan Recuit Express Sdn Bhd

Ini adalah agensi pekerjaan. Mereka merupakan orang tengah yang membantu anda mencari kerja. Sekarang ni mereka ada vacany data entry.

Kelayakan yang diperlukan adalah:
  • Sekurang-kurangnya memiliki SPM
  • Ada sekurang-kurangnya setahun pengalaman
  • Boleh bekerja shift di Sunway Pinnacle, Sunway Lagoon

Jika anda berminat, sila hubungi Ms Tara di (tara@recruitexpress.com.my)


Adecco

Waktu bekerja adalah dari 5am-7m. Ini adalah kerja shift. Lokasi tempat bekerja adalah di Capsquare Tower, Jalan Munsyi Abdullah.

Kelayakan  yang diperlukan adalah:
  • Sanggup bekerja di Capsquare Tower
  • Tidak memerlukan pengalaman bekerja
  • Memiliki sekurang-kurangnya Diploma

Jika berminat, boleh hantar CV ke nurizzati.abas@adecco.com


Popular Bookstore

Ini adalah kerja data entry 3 bulan kontrak sahaja. Sesuai untuk pelajar yang sedang cuti sekolah atau cuti semester.

Tugas anda adalah memasukkan data berkaitan dengan program membership untuk kad Popular.

Kelayakan yang diperlukan adalah:
  • Sekurang-kurangnya ada SPM
  • Boleh bekerja sementara sekurang-kurangnya 3-4 bulan
  • Boleh mula secepat mungkin
  • Boleh bekerja di Desa Tun Razak, Cheras



Symphony House

Lokasi tempat kerja adalah di Plaza Damansara, Damansara Height, KL. Tugas anda adalah memasukkan data ke dalam pangkalan computer. Kebolehan focus yang tinggi amat penting. Kelayakan pula tidak tinggi. Jika anda ada SPM itu sudah cukup. Tidak perlu ada pengalaman bekerja dan yang penting boleh berbahasa Inggeris dan Melayu. Waktu bekerja adalah dari jam 11:30am hingga 8:30pm dari hari Isnin ke Jumaat sahaja. Banyak faedah disediakan. Ingin ketahui lebih lanjut, Apply sini


Tourplan

Ini merupakan syarikat dari New Zealand. Tugas anda secara amnya adalah memasukkan data. Jika anda mahir menggunakan Microsoft office adalah satu kelebihan. Jangan risau, latihan akan disediakan. Namun, anda bukan sahaja melakukan data entry tetapi anda juga dikehendaki untuk berurusan dengan penyelia Tourplan dan pelanggan.
Kelakan untuk memohon adalah sekurang-kurangnya memiliki SPM. Mahir di dalam bahasa Inggeris. Tahu menggunakan Microsoft Office dan boleh mula bekerja awal.
Syarikat bertempat di Starparc Point, Setapak, KL. Hari bekerja adalah dari Isnin-Jumaat sahaja. Apply sini


Unisys Sdn Bhd

Unisys merupakan sebuah syarikat yang memproses cek bank-bank di Malaysia. Tugasan anda adalah memasukkan data cek ke dalam system computer selain daripada menyediakan dokumen yang berkaitan. Jika anda ingin bekerja di sini, anda perlu tahu menggunakan computer, pantas dan boleh focus ketika memasukkan data cek. Hari bekerja adalah Isnin hingga Jumaat. Sangat sesuai jika anda tidak mahu bekerja di hujung minggu. Apply sini


Smarttrend Recruitment and Consultant

Kelayakan untuk memohon kerja sebagai data entry clerk adalah sekurang-kurangnya ada SPM dan boleh menggunakan Ms Word dan Excel. Jika anda ada pengalaman di dalam data entry adalah lebih baik. Tugas anda adalah memproses dokumen dan melakukan kerja kerani am. Jawatan kosong ini terletak berdekatan dengan LRT Bandaraya KL.  Apply sini


Lihat 10 Kerja Kemahiran yang mendapat permintaan tinggi


Sunday, 8 May 2016

Cara Mengenalpasti Raket Badminton Original Dengan Raket Tiruan

Cara Mengenalpasti Raket Badminton Original Dengan Raket Tiruan - Untuk pengetahuan semua peminat sukan badminton Malaysia, terdapat pelbagai jenis gred raket badminton di pasaran. Kadang-kadang kita tak tau mana satu nak dipilih dan tak tau bagaimana kenalpasti yang original dan tiruan. Adalah penting untuk pembeli mengetahui jenis dan grade raket yang mereka akan beli untuk memastikan kualiti dan kepuasan membeli. Mari saya terangkan perbezaan dan gred raket tiruan dan raket original/asli.



Gred-gred raket yang ada ialah gred original atau tulen dan gred tiruan. Semestinya ramai peminat badminton yang ingin membeli raket gred original atau tulin. Tetapi untuk membeli raket berjenama dan mempunyai model seperti yang digunakan oleh pemain professional terkemuka seperti Dato Lee Chong Wei, Lin Dan, Cheng Long, Lee Yong Dae dan ramai lagi, harganya bukanlah murah. Kadang-kadang harganya boleh mencecah ribuan ringgit. Pagi peminat tegar mungkin mereka sanggup berbelanja sebanyak itu. Kata orang, alah membeli menang memakai. Itu bukan masalahnya yang saya hendak huraikan di sini. Masalahnya ialah katakan anda sudah mempunyai jumlah duit yang cukup untuk membeli sebatang raket Yonex Voltric 80 yang berharga RM800 kerana raket ini pernah digunakan oleh Dato Lee Chong Wei.


Anda pergi ke kedai dan membeli raket tersebut dengan harga seperti mana yang disebutkan di atas. Anda puas hati pada mulanya dan ingin menunjuk-nunjuk dengan kawan-kawan raket baru anda itu. Setibanya di gelanggang badminton, anda pun tayang-tayangkan raket tersebut. Tetapi ada seseorang yang lebih mengetahui tentang raket memberitahu yang raket yang anda beli adalah raket tiruan.


Saya rasa anda pasti sangat kecewa lebih-lebih lagi kedai di tempat anda beli itu tidak mahu bertanggungjawab dan berkeras menipu anda dengan mengatakan raket tersebut adalah Yonex tulen. Anda akan rasa tertipu dan kepuasan membeli langsung tidak wujud. Bayangkanlah kekecewaan.


Oleh sebab  itu di sini saya ingin terangkankan cara-cara mengetahui raket yang tulen dan bukan tulin atau tiruan.


Opppss!!! Tunggu dulu. Raket tiruan pun ada juga pelbagai gred. Mari baca dulu berkenaan dengan raket tiruan. Baiklah…tak semua kita mampu membeli raket berjenama Yonex, Lining atau Victor yang berharga ratusan (melebihi RM500) atau ribuan ringgit.


Seperti yang saya huraikan di atas, raket yang modelnya digunakan oleh Dato Lee Chong Wei seperti Yonex Duora, Z-Speed, Voltric 80 dan Armotec. Raket yang digunakan oleh Lin Dan seperti Li Ning N90. Harga raket Li Ning N90 II mencecah ribuan ringgit sebab ia dipakai oleh juara dunia. Bagi sesetengah orang, ia ibarat satu bulan gaji. Tetapi kita masih boleh bergaya dengan memakai raket tiruan yang paling berkualit tetapi sekurang-kurangnya poket tak hangus.


Jadi raket-raket seperti yang disebutkan di atas ada dikeluarkan tiruan. Bagi raket-raket tiruan, ia terdapat dalam gred AAA, gred AA dan Gred A. Ada juga informasi yang mengatakan gred B dan C tetapi di sini saya nak cakap mengenai  gred AAA, AA dan A sahaja.


Racket gred AAA adalah raket yang dibuat dengan kualiti yang terbaik dan hampir 99% menyamai raket tulin. Kadang-kadang, pembeli sampai percaya ianya adalah tulin. Raket tiruan gred AAA dicat hampir sama kualiti dengan yang tulin. Begitu juga dengan rasa penggunaannya. Nombor siri juga mempunyai nombor siri yang serupa dengan yang tulin.


Tarikan tali bagi boleh juga mencapai 30lbs menyerupai yang tulin. Cuma mungkin anda akan dapat merasakan perbezaan setelah memakainya dengan membandingkannya dengan yang tulen.


RAKET BADMINTON MURAH tapi TIRUAN


Harus diketahui, harga raket gred tiruan gred AAA adalah diantara RM150 hingga ke RM250. Walaupun tiruan, banyak pembeli yang berkata ada kepuasan membeli setelah memakai raket tiruan gred AAA ini. Apa tidaknya, gaya ada, rupa ada dan masih mempunyai kualiti seolah yang tulin.


Gred kedua ialah gred AA. Kualiti semestinya lebih rendah dari gred AA. Terdapat kecacatan dari segi pengecatan berbanding raket gred AAA. Raket gred AA juga mempunyai serial number yang boleh nampak ketara ketidaktulenannya.


Contohnya raket tulen dan gred AAA mempunyai serial number dikhat dengan laser seperti 84567 SP atau JP, tetapi gred AA langsung tidak mempunyai SP atau JP. Ia juga bukan dikhat dengan laser tetapi sebaliknya dicetak dan boleh dikikis. Had tarikan tali string bagi raket gred AA adalah antara 25lbs-26lbs.


Tulisan perkataan jenama juga mempunyai kecacatan. Contohnya Yonex tulin mempunyai tulisan yang agak tebal, manakala raket gred AA mempunyai tulisan yang agak kurus.


Warna buttcap juga berwarna hijau terang. Tak perlu saya terangkan rasa penggunaannya. Sudah tentu tidak memuaskan hati. Ini sesuai digunakan oleh orang yang baru berkecimpung dalam permainan badminton atau bagi yang hanya bermain untuk suka-suka. Harga raket ini adalah antara RM80-RM150. Tetapi jangan samakan harga ini dengan harga raket APACS, RSL, Flex Power dan beberapa raket jenama buatan Malaysia. Raket ini memang murah tetapi mempunyai kualiti setanding yang tulin.


Gred ketiga ialah gred A. Harga adalah dibawah RM80. Senang untuk mengetahui. Kualiti memang sangat rendah. Bahan yang digunakan juga adalah berkualiti rendah. Ada yang berat dan bagi yang ringan adalah senang patah. Pengecatan juga teruk. Banyak kesilapan dari segi pengecatan. Kadang-kadang jenama boleh tersilap cetak seperti Yonex menjadi Yonnex atau Yonexx. Tiada nombor siri dan tarikan tali tidak boleh melebihi 24lbs.


Memang tidak berbaloi dibeli tetapi sesuai untuk mainan kanak-kanak atau budak sekolah rendah. Kalau patah, tak sakit hati.


Dibawah ini saya sertakan contoh gambar raket tulin (atau gred AAA) dan perbezaan dengan raket tiruan gred AA dang red A. Di sebelah kiri sekali adalah raket tulin.


Nombor siri tulin ada code JP atau SP atau CN. JP bagi code pembuatan separuh di Japan, SP untuk pengeluaran khas dan CN bagi pembuatan seluruhnya di China.




Tulisan yang tebal adalah raket tulen.




Sticker pengesahan Tulen sangat melekat tetapi yang bukan tulin senang tertanggal. 



 
Warna hijau agak tua bagi yang tulen berbanding terlalu muda bagi yang tiruan.



Ini Stiker terbaru Yonex yang Tulen (Genuine)


Saya berharap, maklumat yang saya beri ini mampu memberi panduan kepada semua supaya kita tidak mudah ditipu oleh peniaga.


Sekian terima kasih. Berminat ingin ketahui lebih lanjut tentang raket dan jika ingin membeli raket badminton murah tetapi berkualiti pada harga mampu milik, boleh whatsapp 0168655075.



Thursday, 14 April 2016

9 Perkara Anda Perlu Tahu Apabila Membeli Barang Di Taobao

Tentu anda tidak tahu terdapat berjuta-juta penjual di dalam Taobao dan mereka menjual bermacam-macam jenis produk, kadang-kadang terdapat produk yang dijual tu kita tidak pernah dengar atau tahu kewujudannya. Itulah keunikan China, mereka mampu mencipta apasaja bukan saja menciplak. Sebab itulah kebarangkalian untuk menemui penjual palsu atau scammer juga tinggi.


Belajar Cara Beli Barang di Taobao




Saya tahu ramai yang suka membeli-belah di Taobao kerana pilihan produk yang sangat luas. Anda boleh beli aksesori, pakaian, kasut, peralatan elektronik, dan banyak lagilah yang dapat anda belikan. Namun begitu terdapat beberapa perkara yang harus anda ambil kira dan tahu jika ingin membeli di Taobao.

Berikut adalah perkara yang wajib diketahui jika ingin membeli barang di Taobao:


1. Gambar atau imej produk
Kita sebagai manusia memiliki emosi dan kita sudah tentu mudah tertarik kepada sesuatu yang cantik. Ha..anda jangan mudah tertarik dengan gambar produk okay. Jangan terkejut jika beg yang anda inginkan berwarna hitam tetapi yang anda terima adalah berwarna kelabu..huhu..Tentu sangat kecewa bukan?

2. Barang tidak selalu ada
Sudah menjadi kebiasaan pembeli mendapat refund disebabkan stok di dalam Taobao yang cepat habis. Walaupun kita beli dan bayar tidak semestinya produk itu masih ada. Anda hanya akan pasti terima barang tersebut jika anda menerima status pengiriman berjaya.

3. Produk diterima tidak asli
Sesetengah pembeli mudah tertipu apabila melihat jenama terkenal seperti Adidas pada sepasang kasut. Dia mungkin percaya itu adalah barangan Adidas original. Jangan terkejut jika kasut Adidas tu menjadi Adidos nanti.

4. Pembayaran menggunakan Alipay
Taobao menggunakan matawang Yuan dan salah satu cara pembayaran adalah dengan menggunakan Alipay. Alipay ni seperti Paypal. Cuma masalahnya laman web Alipay masih di dalam bahasa Mandarin.

5. Bahasa
Oleh sebab Taobao di dalam bahasa mandarin, kita terpaksa translate menggunakan browser chrome supaya dapat translate kepada bahasa English. Namun google tidak terjemah sepenuhnya dan terjemahan juga tidak 100% tepat.

6. Pencarian produk di dalam Taobao boleh dikatakan mudah. Anda boleh mencari produk berdasarkan populariti, reputasi penjual, harga dan sebagainya.

7. Anda dinasihatkan untuk membeli daripada penjual yang mempunyai review yang bagus. Jika penjual tu ada history yang baik, itu menandakan mereka penjual yang asli. Contohnya jika seller mempunyai gold crown atau diamond itu memang sudah bagus. Jika penjual mendapat feedback yang tinggi maksudnya komunikasi mereka dengan pelanggan adalah bagus.

8. Tanya kepada penjual jika mereka boleh mengirim barang ke luar negara. Jika ada penjual yang tahu bahasa English tu mudahlah untuk anda berhubung dengan mereka. Anda perlu alert dengan jenis barang yang tidak boleh dibawa masuk ke negara dan juga jika terdapat caj tambahan.

9. Tempoh penghantaran barang mungkin mengambil masa di antara 7-40 hari. Jika anda menggunakan penghantaran laut memang lambat lah sampai tetapi sesuai untuk barang yang besar dan banyak. Jika anda menggunakan Air Mail memang barang cepat sampai tetapi kosnya tinggi.

7. Disebabkan Taobao ni di dalam bahasa mandarin dan tidak semua orang tahu mandarin serta proses pembelian yang mungkin merumitkan, maka di sinilah khidmat agent diperlukan. Dengan menggunakan agent, tugas anda menjadi sangat mudah.

Agent inilah nanti yang akan menguruskan pembelian dan penghantaran produk. Anda hanya perlu membayar sejumlah yuran perkhidmatan kepada mereka. Di Malaysia terdapat banyak agent Taobao. Pilihlah yang terbaik.

Dengan maklumat yang saya kongsikan di sini saya berharap anda dapat menjadi pembeli dan pengguna Taobao yang lebih bijak.



Thursday, 7 April 2016

Mengapa Bisnes Online Wajib Daftar Perniagaan SSM Bermula 2017

Mengapa wajib daftar bisnes online?


Dari hari ke hari kita dapat lihat semakin ramai orang melakukan perniagaan online samada melalui Facebook, Instagram, blog, website dan sebagainya. Mungkin ramai lagi yang belum mendaftar perniagaan. Yelah, kalau setakat jual sepasang kasut tu, yang kita dah taknak pakai dah, takkan nak daftar dengan SSM juga kan? Anda jangan terkejut, sebab bermula tahun 2017, semua orang, walaupun anda jual sehelai baju saja anda diwajibkan untuk daftar perniagaan dengan SSM! Anda jual barang secara part time ke, full time ke, dropship ke, jual sebijik second hand phone pun kena daftar juga.



Sebenarnya tujuan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) adalah untuk membanteras kegiatan penipuan atau scammer yang berleluasa di dalam internet. Kalau anda pernah membeli melalui mudah.my, di situ memang lubuk scammer cari duit haram. Jika kita salah langkah, duit kita akan lenyap dimakan scammer. Kita tak dapat nak minta balik duit sebab mudah.my tidak menyediakan perlindungan kepada pengguna. Anda jual atau beli barang, anda tanggung sendiri risikonya.

Terdapat dua jenis perniagan iaitu perniagaan tunggal dan perniagaan perkongsian. Anda boleh mendaftar di mana-mana kaunter SSM atau secara online di Perkhidmatan e-lodgement. Yuran untuk nama tred adalah RM60 setahun, nama sendiri adalah RM30 setahun dan RM5 untuk setiap cawangan. Sijil anda akan siap dalam hanya sejam!

Saya tahu ramai yang memberi respons berbeza ke atas perlaksanaan ini. Ramai yang setuju, ramai juga yang tidak setuju. Yang baiknya tentang perlaksanaan ini adalah, kita dapat mengelak dari kes penipuan. Kita juga dapat menyemak maklumat si penjual melalui SSM. Sebagai pembeli kita akan berasa yakin dan selamat.

Yang tidak bestnya adalah jika menjual satu barang saja pun kena daftar juga. Kalau satu barang yang nak dijual tu berharga RM10 saja, memang lah tak berbaloi nak jual. Untung tak dapat, tapi nak bayar SSM. Kalau tu sajalah barang yang dijual seumur hidup, macam tak berbaloi nak buat lesen perniagaan tu kan. Yelah tak semua orang suka berbisnes. Tak semua orang serius dalam bisnes.

Disebabkan perlaksanaan ini mungkin ramai juga yang berasa takut nak buat bisnes online. Takut nanti kena cekup sebab bisnes haram. Nak bayar hukuman bukannya murah.
Jika anda mempunyai kedai online tu tak kisah lah di mana, berdaftarlah segera. Jika inginkan  kepastian anda boleh bertanya kepada pihak yang berwajib. Ini bertujuan mengelakkan anda dikenakan tindakan undang-undang yang bakal menyusahkan nanti.

Jika anda ditangkap anda boleh didakwa di bawah Seksyen 12(1)(a) Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 (Pindaan 2001) yang membawa hukuman penjara tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.


Besar hukumannya bukan? Kesian juga kat student tu yang nak cari duit poket extra untuk perbelanjaan di universiti/kolej. Jika sebelum ni mereka dapat cari duit sampingan, tapi selepas ni mungkin payah dah. Lainlah kalau jualan mereka kencang mungkin bayaran RM60 tu tak terasa. Kalau mereka yang sekadar suka-suka tu mungkin terasa berat  jugaklah RM60 tu. Hati nak buat bisnes online pun ada rasa kecut dah. Huhu...semoga perlaksanaan ini adil untuk semua pihak.